Jak zlepšit kontrolu kvality a měření dřeva – příklady z praxe

Každý nevyhovující kus, který se dostane do rukou zákazníka, představuje potenciální problém. Řešení reklamací nebo poškození reputace nejsou samozřejmě ničím příjemným. Platí to ve všech odvětvích a dřevovýroba není výjimkou. 

Každý nevyhovující kus, který se dostane do rukou zákazníka, představuje potenciální problém. Řešení reklamací nebo poškození reputace nejsou samozřejmě ničím příjemným. Platí to ve všech odvětvích a dřevovýroba není výjimkou.

 

Kontrola kvality dřeva je výzva

Kontrola kvality a případně i přesné měření rozměrů jsou v případě dřevěných materiálů velmi náročné disciplíny. Každý kus je jedinečný, a tak vady či odchylky těžko určíme podle referenčního výrobku. 

Chcete minimalizovat riziko uvedení vadného výrobku na trh nebo jeho postoupení do dalšího výrobního procesu? Máte dvě možnosti – buď zlepšíte proces kontroly lidskými operátory, nebo inspekci kvality plně automatizujete.

 

Když kontroluje ten, kdo vyrábí

Na obě zmíněné možnosti se zaměříme, nejprve se ale podívejme na běžnou praxi v mnoha výrobních firmách. Vytvoření samostatné pozice kontrolora kvality je náročné (finančně a vzhledem k situaci na trhu práce i personálně). Proto taková pracovní místa mnohdy ani neexistují. 

V praxi má kontrolu kvality často na starosti pracovník, který řeší současně i výrobu. Namátkovou kontrolu pak jednou za čas provede vedoucí. Když se objeví problém, výrobce dokáže viníka interně vyhledat – stohované výrobky jsou označené jménem pracovníka, který za kvalitu ručil. Protože se však už k zákazníkovi vadné kusy dostaly, jádro problému se tím nevyřeší. S reklamací a souvisejícími problémy se musí firma vypořádat.

 

1) Kontrolor kvality jako pracovní pozice

U velkosériové výroby je tato možnost problematická, protože vyžaduje zapojení většího počtu pracovníků. S tím roste i míra nekonzistentních výsledků způsobená subjektivním hodnocením. 

Při výrobě menších sérií můžete svěřit proces kontroly do rukou zkušeného kontrolora. Musíte ale počítat s časovou náročností (i desítky vteřin na kus), má-li pracovat pečlivě. Zvýšený tlak na rychlost by pravděpodobně vedl k častému přehlížení vad.

S kontrolorem kvality ale riziko uvedení vadného kusu nezmizí, jen se minimalizuje. K problémům dochází zejména v případech, kdy kontroluje více osob (současně, nebo v rámci různých směn) – dochází k odchylkám a citelnému kolísání kvality.

 

2) Automatizace kontroly kvality a měření

Pokud má být v případě velkovýroby poctivě zkontrolován každý kus, je v podstatě nutné řešit kontrolu a měření prostřednictvím automatizovaného řešení. Operátoři by byli schopni provádět jen náhodné kontroly, s čímž souvisí i vysoké riziko propustnosti vadných kusů.

I středním a malým firmám se však automatizace vyplatí. Systémy jsou z pohledu nutných investic stále dostupnější, a to i díky rozmachu kolaborativních robotů. Integrace robotického pracoviště je díky nim snadná i v provozech, které doposud žádné kroky směrem k průmyslové automatizaci nepodnikly. Naopak představuje cestu, jak do automatizace a robotizace proniknout a postupně ji nasazovat i do dalších procesů výroby.

 

Systém detekuje vady s pomocí AI

Vzhledem k různorodosti materiálu a jedinečnosti každé vady byla kontrola dřeva dlouhou dobu problematická. V Kinali jsme si uvědomovali, že porovnávání s referenčními výrobky nepřináší uspokojivé výsledky. 

Proto jsme vyvinuli WoodenAI Opti control system, který při hledání vad využívá umělou inteligenci. Navíc dokáže dřevěné výrobky či surové dřevo změřit ze všech stran, a to s přesností na setiny milimetrů. V tuto chvíli dokáže s vysokou mírou spolehlivosti detekovat následující vady:

  • trhliny, praskliny, suky a ulámané rohy, 

  • plochy s plísní, zamodráním dřeva či hnilobou, 

  • špatně opracované plochy nebo popáleniny od pily, 

  • barevné odstíny mimo stanovený rozsah, 

  • cizí předměty, například hřebíky či zbytky lepidel.

 

Automatizace v různých oblastech dřevovýroby

Systém pro automatizovanou kontrolu kvality dřeva má své místo v mnoha oblastech dřevovýroby. Vhodný je například pro kontrolu

  • měřicích pomůcek – pro vytřídění nevhodného materiálu a kontrolu přesnosti

  • dřevěných podlah – pro kvalitativní třídění nebo výběr mozaikového dřeva

  • dveří a oken – pro kontrola přesnosti rozměrů dílů před jejich kompletací

  • lišt a profilů – pro vyřazení kusů s vadami či nevyhovujícím vzhledem

  • nábytku – pro odhalení vad u celků i jednotlivých komponentů

  • hraček – pro dosažení vysoké kvality prémiových výrobků

  • sportovního vybavení – pro zvýšení spolehlivosti a pevnosti 

  • dřevěných dekorací – pro zlepšení kvality výrobků prémiové kvality

 

Nasazení systému do výroby skládacích metrů

Zmíněný WoodenAI Opti control system jsme v Kinali úspěšně integrovali do provozu, který se zaměřuje na výrobu skládacích metrů. Požadavky na kvalitu a přesnost zde byly vysoké, protože metry spadají pod III. třídu přesnosti a jsou pod dohledem metrologického úřadu.

Splnili jsme náročný požadavek na co nejpřesnější měření (s odchylkou na setiny mm) lamel o velikosti 300 x 20 mm. Robotizované pracoviště měří lamely ze všech stran při rychlosti 700 ks za minutu. Kusy s vadou či odchylkou pak automaticky vytřídí do příslušného NOK koše.

Zajímá vás, jakým způsobem lze automatizovat kontrolu výrobků ze dřeva či jiných materiálů právě ve vašem provozu? Kontaktujte nás. Rádi se s vámi potkáme v našem showroomu v Brně, kde uvidíte i robotizované pracoviště v provozu.

Máte dotaz?

Facebook LinkedIn Instagram Youtube

Nebo se podívejte na kompletní kontakty.