Optická kontrola kvality vyniká rychlostí i spolehlivostí

Kontrola kvality je v mnoha provozech řešena lidskou silou. Na pozici kontrolora musí být zodpovědní a pečliví lidé, kteří dokážou podávat co nejkonzistentnější výsledky. Nahradíte-li manuální práci systémem optické kontroly kvality, dosáhnete objektivního hodnocení s minimálním rizikem chyby.

Kontrola kvality je v mnoha provozech řešena lidskou silou. Na pozici kontrolora musí být zodpovědní a pečliví lidé, kteří dokážou podávat co nejkonzistentnější výsledky. Jde o náročnou činnost, která vyžaduje soustředění po celou dobu směny.  Rychle a precizně je potřeba zkontrolovat každý výrobek bez výjimky. Nahradíte-li manuální práci systémem optické kontroly kvality, dosáhnete objektivního hodnocení s minimálním rizikem chyby.

Lidský faktor vytváří prostor pro chyby

Pokud dojde k chybě způsobené lidským faktorem, čeká na výrobní společnost řada problémů. Hrozí například sankce, které vyplynou z reklamací, nebo poškození dobrého jména. Problémy související s lidským faktorem vyřeší optická kontrola kvality, která nachází uplatnění v mnoha oblastech výroby.

Objektivita hraje v kontrole kvality důležitou roli

Pokud je kontrola kvality řešena lidskou silou, velkým problémem je objektivita hodnocení. Jeden pracovník na pozici kontrolora dokáže konzistentně po celou směnu hodnotit a měřit výrobky jen stěží. Konzistence výsledků  zásadně klesá zejména v případě, že má kontrolu kvality na starosti celá skupina pracovníků.

Jinak je tomu u plně automatizovaných systémů kontroly kvality. Ty přináší konzistentní hodnocení podle přesně definovaných kritérií. Všechny výrobky budou hodnoceny stejným metrem. Rozsah povolených odchylek si přitom uživatel nastaví sám. Je jen na výrobci, jak vysokou přesnost vyžaduje.

Optická kontrola kvality a možnosti využití

Existuje nespočet výrobních procesů, do který je možné optickou kontrolu kvality začlenit. Vždy by se však mělo jednat o individuálně navržený systém, který přesně vyhoví požadavkům ze strany výrobní společnosti. Proto všechny systémy u nás v KINALI stavíme na vlastních výpočetních jednotkách, které mají integrované průmyslové kamery. Při návrhu na míru dokážeme systém aplikovat do téměř jakéhokoliv procesu výroby. Hodí se například pro kontrolu:

  • Případných vad – například u kontroly dřevěných lamel odhalí až 20 možných vad ve struktuře dřeva.
  • Přítomnosti anomálií – systém se naučí, jak má správně zhotovený výrobek vypadat. Při optické kontrole rychle najde místa s odchylkou. Oko kamery tak upozorní na špatné zapojení vodičů nebo třeba chybějící štítek na výrobku.
  • Kvality povrchu – Dokáže odhalit přítomnost rzi, škrábanců, prasklin nebo různých jemností broušení. Lze použít pro kontrolu plastových i kovových dílů.
  • Tvarů a barev – Po srovnání s požadovaným tvarem a barvou okamžitě zjistí přítomnost nesprávného polotovaru.
  • Barevné stálosti – odhalí přítomnost různých odstínů barev v jedné šarži, a tak zamezí vzniku nežádoucích odchylek.
  • Přesnosti rozměrů – odchylku odhalí v mikronech.
1
2

Kontrola kvality a Průmysl 4.0

Vybíráte dodavatele, který se postará o implementaci systému kontroly kvality? Pak hledejte takového, který navrhuje řešení v souladu s principy Průmyslu 4.0 a rozumí trendům a moderním technologiím v oblasti průmyslové automatizace. Mezi důležité součásti systémů optické kontroly kvality patří například odesílání dat nadřazeným ERP nebo MES systémům. Zásadní je také plná traceabilita, možnost tisku reportů pro každou šarži, automatická záloha nebo načítání RFID štítků.

Věříme, že budoucnost výroby spočívá v plně automatické optické kontrole kvality, která bude zcela propojená s dalšími výrobními uzly. Chcete o výhodách a možnostech automatizovaných kontrolních systémů vědět více? Kontaktujte nás, rádi vám ukážeme příklady implementace v praxi a navrhneme řešení na míru.

Chcete zjistit, jak by šlo plně automatizovat inspekci vašich výrobků?

Domluvit si schůzku

Chcete zjistit, jak by šlo plně automatizovat inspekci vašich výrobků?

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte se zpracováním a uložením osobních údajů za účelem současného nebo budoucího kontaktu ohledně některé aktuálně či v budoucnu nabízené pracovní pozice. Svůj souhlas můžete kdykoliv odvolat.

Máte dotaz?

Facebook LinkedIn Instagram Youtube

Nebo se podívejte na kompletní kontakty.