Rychlá a přesná optická kontrola kvality dřeva díky umělé inteligenci

Každý kus dřeva je jedinečný, což pro optickou kontrolu kvality představuje výzvu. Neexistuje totiž univerzální referenční vzorek pro porovnání s kontrolovanými výrobky. Při využití umělé inteligence však lze efektivně zvládnout množství kombinací odstínů a odchylek. Kombinace AI s prvotřídními průmyslovými kamerami dokáže odhalit i ty nejmenší vady, které by lidské oko jinak snadno přehlédlo. A ve zlomku sekundy.

Limity lidského kontrolora

Standardní vizuální kontrola kvality v dřevoprůmyslu je závislá na lidských kontrolorech, kteří však mají své limity. Ty souvisejí především s omezenou rychlostí, nekonzistentností výsledků a možností přehlédnout vady. To může negativně ovlivnit následující procesy zpracování.

Zařízení pro optickou kontrolu kvality dřeva jsou nezbytná v provozech, kde je během jedné směny potřeba zkontrolovat a roztřídit tisíce kusů výrobků nebo komponent. Tato technologie je však přínosná i pro menší firmy, jež mohou díky automatizaci významně zvýšit kvalitu výroby, dosáhnout přesnějšího kvalitativního třídění a tím dlouhodobě ušetřit finanční prostředky.

Příklady aplikace optické kontroly kvality dřeva

Optický kontrolní systém kvality dřeva je neocenitelný, pokud dřevo slouží jako vstupní materiál pro vaši výrobu. Jeden z našich klientů například využívá řešení WoodenAI Opti control system pro měření dřevěných lamel, z nichž následně vyrábí skládací metry.

Optická kontrola pomocí průmyslových kamer se také často využívá v provozech specializujících se na výrobu dřevěných plovoucích podlah. Materiál se třídí podle mnoha kritérií. Dřevo splňující estetické požadavky a s minimem vad se využívá pro výrobu prémiových podlah. Na druhou stranu, desky nižší kvality lze využít pro výrobu mozaikových parket.

Průmyslové kamerové systémy jsou rovněž užitečné pro kontrolu dřevěných výrobků určených k přímému prodeji. Kontrola materiálu pro další zpracování, jako je stavební řezivo, terasová prkna, nebo dřevo pro truhlářskou výrobu, může významně zvýšit kvalitu vaší nabídky. U kontroly bytových doplňků, dřevěných hraček nebo hudebních nástrojů pak můžete snížit riziko vzniku reklamací.

Umělá inteligence zvládne nekonečné kombinace

Systémy optické kontroly dřeva musí zvládnout barevnou proměnlivost materiálu a různorodost vad. V KINALI proto využíváme umělou inteligenci a špičkové detekční algoritmy, jež jsou vyvíjeny v souladu s nejnovějšími trendy v oboru. Tato technologie nám pomáhá odhalit i ty nejmenší defekty, a to i přes nepravidelnou strukturu dřeva. Naše řešení se vyznačují rychlým učebním procesem, což znamená, že kontrola výrobků nebo materiálů vyžaduje jen krátkou „zaučovací“ dobu a následně probíhá velmi rychle a přesně. Při inspekci dřeva dokáží naše systémy spolehlivě odhalit přes 20 různých typů vad při zpracování až 140 snímků za sekundu

DM_12-2022_Technologie_Kinali_01-1024x652.jpg

Automatická kontrola odhaluje rozměrové odchylky i vady

Specializované stroje pro optickou kontrolu můžete využít nejen pro detekci vad a odchylek, ale také pro ověřování parametrů, jako jsou například rozměry.

drevo-ukazka

Detekce vad dřeva

Vady na dřevěných materiálech mohou být přirozeného původu nebo způsobeny nesprávnou manipulací či vnějšími vlivy. Tyto vady však negativně ovlivňují jak estetiku, tak funkční vlastnosti materiálu. Je proto důležité detekovat vady a roztřídit materiály na základě charakteru a míry poškození či defektu. Optická kontrola kvality s využitím průmyslových kamer dokáže odhalit například následující vady:

  • špatně opracované dřevo – hrubý povrch, nedostatečné broušení;
  • ulámané rohy – materiál je stále využitelný, ale je nutné upravit jeho rozměry;
  • trhliny a praskliny – negativně ovlivňují pevnost materiálu;
  • popáleniny od pily – estetická vada;
  • suky – způsobují nižší pevnost a snižují možnosti konečné povrchové úpravy;
  • zamodrání, zbarvení, plíseň, hniloba, díry – vady způsobené hmyzem či houbami;
  • nepřirozený barevný odstín materiálu.

Mezi specifické požadavky dřevozpracujícího průmyslu patří například schopnost najít a odstranit suky z většího kusu materiálu. Dřevo obsahující suky se nehodí pro výrobu mnoha typů produktů. Je proto výhodné využít aplikace, která dokáže detekovat suky a optimalizovat umístění jednotlivých výrobků na vstupním materiálu tak, aby se vyhnula místům s jejich výskytem a současně maximalizovala využití materiálu.

Měření rozměrů

Systém optické kontroly lze také účinně využít pro měření rozměrů a detekci odchylek tvaru od stanoveného standardu. Náš systém WoodenAI Opti control system je schopen při vysoké rychlosti změřit šířku, výšku i tloušťku dřeva, a to v celém rozsahu produktu. Dokáže také detekovat průhyby na ploše i hraně. Ty mohou být způsobeny například neadekvátním způsobem skladování. Měření je prováděno s přesností na setiny milimetru.

Specializovaný stroj dokáže otestovat i stovky kusů za minutu

Provozy v dřevoprůmyslu jsou často místem, kde se za jediný den zpracují tisíce kusů materiálu. Pokud by bylo nutné provádět vizuální kontrolu celé produkce, museli byste zaměstnat velký tým lidských kontrolorů. Specializovaný stroj pro kontrolu kvality však dokáže tento proces zvládnout sám, a to s výjimečnou efektivitou.

Naše řešení WoodenAI Opti control system je schopné například prozkoumat lamely ze všech stran rychlostí až 700 kusů za minutu. Přitom poskytuje konzistentní výsledky a je schopné odhalit i nejmenší defekty. To jsou charakteristiky, jež jednoduše převyšují možnosti jakéhokoli lidského kontrolora.

Zautomatizujte třídění a odstraňování vadné produkce

V KINALI jsme schopni navrhnout robotizované pracoviště optimalizované pro optickou kontrolu dřeva, jež navíc zajišťuje i manipulaci s produkty. Na základě nastavených parametrů stroj následně třídí produkty nebo materiál na akceptovatelné a neakceptovatelné kusy. Ty s odchylkami nebo defekty mohou být tříděny do různých skupin na základě stanovených kritérií - například jednu skupinu tvoří kusy s prasklinami a suky, další skupinu kusy s nepřijatelným průhybem a tak dále.

Umělá inteligence je aplikovatelná pro optickou kontrolu kvality prakticky jakéhokoli výrobku. Naše kamerové systémy excelují při testování dřeva, což je kvůli jedinečnosti každého kusu zvláště náročné. Kontrola výrobků z kovu, plastu a dalších materiálů je tak pro nás skutečně snadná. Pokud ve své výrobě pracujete se dřevem, neváhejte nás kontaktovat. Rychlý a precizní systém využívající průmyslové kamery jsme schopni implementovat i do vašeho provozu.

Máte dotaz?

Facebook LinkedIn Instagram Youtube

Nebo se podívejte na kompletní kontakty.