PyLadies v KINALI dokončily počítačovou hru RoboRally

Programování podle nás není zdaleka jen mužská věc. Proto s radostí oznamujeme, že skupina studentek v našich prostorách nedávno dokončila skvělou počítačovou hru.

V KINALI věříme, že Česká republika je země chytrých hlav a přemýšlivých talentů. Podporujeme proto celou řadu vzdělávacích aktivit. Jeden z nejzajímavějších projektů, na nichž se podílíme, jsou programátorky říkající si PyLadies. O tom, čemu se věnují, a proč za nimi stojíme, jsme psali na našem blogu už dříve.

Pro začátečnice i pokročilé

PyLadies pořádají kurzy v Brně, Ostravě, Praze, Plzni i Hradci Králové. Přihlásit se může každý, neboť učí jak první kroky s Pythonem, tak i pokročilejší kurzy a vedou samostatné specializované workshopy. Jejich kurzy mají dle našeho mínění smysl. Na vlastní oči totiž vidíme, jak pomáhají mladým ženám vstoupit do světa programování. Kromě toho dokazují, že kódování není v žádném případě jen mužská disciplína.

Když nás proto jednoho dne PyLadies oslovily s prosbou, že potřebují prostory pro své srazy a akce, okamžitě jsme na to kývli. Když se ohlédneme zpět, vidíme, že už je to déle než rok, co se v prostorách KINALI poprvé sešly a začaly plánovat kurz nazvaný Roboprojekt. Jejich cíl byl ambiciózní – naprogramovat počítačovou hru od prvních náčrtků až po plně funkční a otestovanou verzi.

 

Z kartonu do počítače

Pokud máte rádi deskové hry, možná znáte RoboRally. Má sice na krku už třetí křížek, přesto dodnes patří k oblíbeným titulům. Vše se točí okolo soubojů robotů, a přestože se její pravidla naučíte během chvilky, rafinovaný koncept udrží vaši pozornost a mozkové závity dlouhou dobu nažhavené.

PyLadies se rozhodly, že ji převedou do formy počítačové hry. Připravit od základu celou hru není legrace. Skupina se navíc rozhodla, že se pustí do práce tak, jak by postupovali profesionálové v oboru. Kromě samotného programování se tedy účastnice kurzu učily i to, jak si efektivně organizovat práci, rozdělovat úkoly nebo je označovat podle priorit a stavu provedení.

robo_project.png

Od návrhu po finiš

Příprava hry začala na podzim loňského roku kreslením schémat jejího fungování neboli tvorbou tzv. mind mapy. Pokračovalo to nastavováním serveru, přípravou grafiky, návrhy algoritmů nebo třeba stavbou rozhraní. PyLadies se každý týden scházely a diskutovaly, jak pokračovat – přesto zabrala tvorba počítačového RoboRally celý rok.

Každý programátor ví, že kódování provází spousta problémů a jakmile je neřeší včas, mohou mu velmi rychle přerůst přes hlavu. Každý krok proto provázelo průběžné testování. Díky němu programátorky rozkrývaly okamžitě chyby, nedokonalosti a slepé cesty. Kromě toho se naučily i správně testovat a nezanedbávat komentáře, aby se proces neustálého ladění nezměnil v chaos. Roboprojekt na konci listopadu skončil a je naším potěšením sdílet, že s úspěchem.

Vyzkoušjete RoboRally!

Skvělou hru RoboRally si díky nim může zahrát každý. Chcete to také zkusit? Pokud máte na počítači nainstalovaný Python, stáhněte si RoboRally přímo od PyLadies. Kromě samotných kódů si na jejich GitHubu můžete prohlédnout i další plánovaný vývoj a zlepšování hry. Posledním setkáním na kurzu ovšem nic neskončilo. Mladé programátorky dále pracují jejím na zdokonalování a ladění. Za celý tým KINALI jim přejeme, ať je chuť do zlepšování neopouští i při tvorbě dalších a ještě propracovanějších titulů.

Máte dotaz?

Facebook LinkedIn Instagram Youtube

Nebo se podívejte na kompletní kontakty.