Průmysl 4.0 a počítačové vidění

Kamery propojené s počítačem umožňují sledování jednotlivých součástek a polotovarů na lince, nejčastěji pomocí QR nebo datametrixových kódů. Operátoři tak mají kdykoliv perfektní přehled, kde se jaká součástka v danou chvíli nachází a v jaké fázi výroby určitý polotovar právě je.

prumysl

Do strojírenských i jiných výrobních provozů v nejvyspělejších zemích světa vstupuje Průmysl 4.0. Postupně modernizuje výrobní procesy pomocí software a „chytřejších“ strojů, stále snadněji ovládatelných robotů nebo nových procesů jako 3D tisk. Hlavně však výrobu do velké míry automatizuje a propojuje všechny výrobní celky tak, aby spolu komunikovaly a ideálně se i staly autonomními v některých rozhodnutích. K tomu je nezbytností moderní technologie počítačového vidění, kterou nabízí naše společnost Kinalisoft.

Kamery propojené s počítačem umožňují sledování jednotlivých součástek a polotovarů na lince, nejčastěji pomocí QR nebo datametrixových kódů. Operátoři tak mají kdykoliv perfektní přehled, kde se jaká součástka v danou chvíli nachází a v jaké fázi výroby určitý polotovar právě je. Počítačové vidění a chytré kamery jsou tak pro Průmysl 4.0 nezbytností. Sluší se také dodat, že automatizace výroby znamená samozřejmě i automatizaci jedné z podstatných součástí každého výrobního cyklu – kontroly kvality. I zde se uplatňuje právě technologie počítačového vidění.

Nepředstavujme si však, že popsaný ideální stav odpovídající Průmyslu 4.0 nyní panuje ve většině českých strojírenských firem. Průmysl 4.0 se v Česku zatím prosazuje hlavně v automobilovém průmyslu. Až 30 % českých strojírenských firem podle našich průzkumů technologii počítačového vidění nezná a přes 80 % ji neaplikuje. V důsledku jim tak nutně zůstává vzdálený postmoderní svět Průmyslu 4.0 snižující náklady a zvyšující efektivitu výroby. Tím samozřejmě bude do budoucna trpět i jejich konkurenceschopnost ve srovnání například s německými firmami, kde jsou Průmysl 4.0 a počítačové vidění již více doma.

Máte dotaz?

Facebook LinkedIn Instagram Youtube

Nebo se podívejte na kompletní kontakty.